7.5.09

ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΡΕΕΕ!

Λιγότερες από δέκα μέρες απομένουν από την έναρξη του τετραήμερου «Μαρξισμός 2009» που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Ο «Μαρξισμός» θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 17 Μάη, στην ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα.
καπιταλισμός δεν δουλεύει. Ποια μπορεί να είναι η λύση;

Πάρτε μέρος στο τετραήμερο που οργανώνουμε στις 14 -17 Μάη για να συζητήσουμε τα ερωτήματα που ανοίγονται, για να βρούμε μαζί τις λύσεις.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το 1989, τη χρονιά που κατάρρευσαν τα κράτη του Ανατολικού μπλοκ. Τότε οι καπιταλιστές στη Δύση υποστήριζαν ότι κατάρρευσε ο Σοσιαλισμός, ότι νίκησε η αγορά και ο νεοφιλελευθερισμός. Η γιορτή δεν κράτησε για πολύ. Σήμερα δεν μπορούν να ελέγξουν τίποτα, δεν ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα, δεν μπορούν να βγούνε από την κρίση.

Γιατί ο καπιταλισμός γνωρίζει απανωτές κρίσεις; Γιατί δεν μπορεί να τις ελέγξει, γιατί δεν υπάρχουν λύσεις μέσα σ΄ αυτό το σύστημα; Οι προσδοκίες για τον Ομπάμα αποδεικνύονται αυταπάτες: βγήκε με τη στήριξη των φτωχών, των ανέργων και του αντιπολεμικού κινήματος

στην Αμερική και τώρα ρίχνει τρισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και στέλνει ξανά στρατό στο Αφγανιστάν.

Γιατί τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ακολουθούν την ίδια πολιτική με τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα όταν γίνουν κυβέρνηση; Υπάρχει δυνατότητα για μια άλλη κοινωνία που η οικονομία δεν θα οργανώνεται με βάση το κέρδος αλλά τις ανάγκες μας; Τι είναι ο εργατικός έλεγχος; Πώς συνδέονται οι αγώνες μας για να μην χάσουμε τις δουλειές μας με την προοπτική μιας νέας κοινωνίας που όλοι θα έχουμε δουλειά;

Είναι ο σοσιαλισμός μόνο ένα ανώτερο οικονομικό σύστημα ή ανοίγει τις δυνατότητες για την ανθρώπινη απελευθέρωση, για να μην κυριαρχούν οι ιδέες που μας χωρίζουν, ο σεξισμός ενάντια στις γυναίκες, ο ρατσισμός ενάντια στους μετανάστες, αλλά οι ιδέες της αλληλεγγύης. Η κοινωνία όπου «η κάθε μαγείρισσα μπορεί να κυβερνάει» και όχι η βία του κράτους, της αστυνομίας, των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: